Başiskele
Kocaeli’nin en eski yerleşim alanlarından biri olma özelliğini taşıyan Başiskele mevkiinde M.Ö. VIII. Yüzyılda Yunanistan'ın Megara bölgesinden gelen göçmenler tarafından Astakoz adı ile bağımsız bir kent devleti kurulmuştur. Traklar tarafından yıkılan bu kent harabe haline getirilmiştir. Bugünkü Bahçecik semti X. yüzyılda Bizans'ın eyalet merkezi olmuştur. XI. Yüzyıla kadar Bizanslıların hakim olduğu bölge, Osmanlılar tarafından 1337’de ele geçirilmiş, XVI. yüzyılda III. Murat döneminde bölgeye getirilen taş ve inşaat ustaları içindeki Ermeniler, Yuvacık, Bahçecik, Akmeşe ve Aslanbey'e yerleştirilmiştir.
Yuvacık'a ilk göçler Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde Karadeniz ve Kafkasya'dan Türklerin gelmesiyle başlamış ve ilçenin bugünkü sosyal yapısının ilk izleri görülmeye başlanmıştır.
Başiskele, Kocaeli’nin doğa yürüyüşlerine imkan sağlayan ilçeleri arasındadır. Körfez ve İzmit manzarası eşliğinde çıkmaya başlayacağınız tepelerden birkaç köyü geçtikten sonra Yuvacık'tan yürüyerek 1 saat mesafede Aytepe köyüne ulaşılarak trekking yapmak mümkündür. Soğukdere ile Sıcakdere’nin kesiştiği kanyondan yürüyerek Menekşe Yaylası ve Beşkayalar Tabiat Parkı’na ulaşılmaktadır. Bölge, çadır kampı yapmaya uygun olduğu gibi zengin florası ile bitki inceleme olanağı sunan alanlardır. Yuvacık’ta bulunan Parsık Mağarası ve Cirbin Ali Mağarası değer zengin damlataş oluşumları ile görenleri cezbetmektedir.
Başiskele sahilinde İzmit Körfezi ile buluşulan bir gezi gününde Osmanlı mimari miraslarından olan Servetiye Taş Camii keşif noktalarından biri olmalıdır. İlçenin bir başka Osmanlı mimarisi eseri ise XVI. yüzyıla tarihlenen ve Tarihi Bağdat Yolu’na geçiş sağlayan Kilezdere Köprüsü’dür.